Rodiče mi nechtějí dovolit potkana

25.02.2012 12:42

Co mám dělat, když mi rodiče nechtějí dovolit potkánka?

 

Určitě si ho domů nenos přes jejich zákaz!!! Sice to občas někomu projde, ale je to na rodiče pěkně ošklivý podraz. Každý má jiné rodiče. A hrozí, že rodiče nebudou mít potkánka rádi a třeba ho i vyhodí! Chudák potkánek :((

Rodiče je nejlepší přesvědčit a taky trochu uplatit ;) Určitě ocení, když jim pomůžeš třeba s nádobím, vynášením odpadků nebo něčím podobným – jsou to blbosti, zabere to pár minut, ale rodiče jsou pak radši :))

Většinou, když rodičům řekneš, že chceš potkana, tak si představí smrtelně nebezpečnou kanálovou příšeru, plnou fujtajbl nemocí, takže je taky dobré jim ukázat obrázky těch našich šlechtěných krasavců :) Nádherné jsou třeba fotečky Ellen van Deelen, roztomilejší fotky potkánků snad ani nejsou :)

Ukaž rodičům, že o potkáncích něco víš – musí být aspoň dva, potřebují bydlet v kleci, musí se každý den krmit a pravidelně se jim vyměňovat podestýlka – určitě není na škodu rodičům slíbit, že se o to postaráš. A hlavně to splnit! :)

Mrkni na netu po nějakých pěkných textíkách o potkáncích a podstrč je rodičům k přečtení, ať se dozvědí jaká jsou to chytrá a šikovná zvířátka a že rozhodně neprohloupí, když ti je dovolí :) O kus níž napíšu i něco pro rodiče, třeba to zabere :)

Jestli ti rodiče dávají kapesné nebo dostáváš penízky od babiček a tetiček a podobně, tak si zkus dávat pár kaček stranou na nezbytné vybavení (klec, krmení a tak). Na rodiče udělá fakt dojem, že nemusí všechno platit oni :)

Rodičům obvykle nějaký čas trvá, než se nechají ukecat, nenech se odradit, že ti neřeknou rovnou, že můžeš, holt s nimi musíš mít trochu trpělivost. Ono se to hodí, aspoň máš čas si v klidu pozjišťovat co tak vlastně potkánci žerou, co jim budeš muset pořídit do klece, bez čeho se nebojedou a tak. Taky se rovnou můžeš mrknout po chovatelských stanicích, kde mají poblíž nějaké pěkné potkánky ke koupi :))

Fakt se vůbec nic nestane, když chvíli počkáš. Aspoň budou rodiče vědět, že ty potkánky chceš opravdu moc, že tě to za týden neomrzí jako nějaká blbina :))

 

Moje dítě chce potkana, co s ním mám dělat?

 

Hlavně nepropadejte panice! :)

Šlechtění laboratorní potkani z domácích chovů (chovatelských stanic) nejsou ta špinavá zvířata běhající někde u popelnic. Nepřenášejí ani mor ani leptospirózu ani jiné nemoci přenosné na člověka. Lidé, co se potkanů bojí, si ty šlechtěné často po seznámení oblíbí.

Někdy se o potkanech říká, že je to takový „malý pes“, tj. zvíře podobně příchylné k člověku jako jsou psi, ale potkani jsou menší a méně nároční na péči. Vlastně jsou pro větší děti jako domácí mazlík ideální. Na rozdíl od křečka koušou jen ve vážných případech, nejsou tak popudliví a snáze se přizpůsobí dennímu rytmu domácnosti. Nevyžadují každodenní venčení jako psi. Jsou mazliví a dají se naučit různým kouskům. Pro děti nejsou tak „nudní“ jako morče.

Starat se o potkany zvládne s trochou případného dohledu každé dítě. Potřebují mít k dispozici celý den vodu a krmení a jednou za několik dnů vyměnit podestýlku. V čistém prostředí ani nesmrdí. Myjí se sami, jako kočka. Měli by být vždy minimálně po dvou (stejného pohlaví), pak jim stačí vhodně vybavená klec a ani si jich nemusíte všímat. A dítě bude jednak rádo a jednak ho to povede k troše odpovědnosti, když se musí starat o živého tvora. Je to výchovné. A když si pořízení potkanů podmíníte nějakou tou domácí prací, vaše dítě se poučí i o ceně práce.

Finančně je na potkanovi asi nejdražší koupě klece (kolem 1000 Kč), ale ve srovnání s náklady na pořízení třeba psa je to pakatel. Žrádlo ani podestýlka moc nestojí, měsíčně to uplatí i dítě z pár stovek kapesného. Svým způsobem je výhoda i krátký život potkana (cca 3 roky), pokud potkani vaše dítě omrzí, tak je alespoň nebudete mít na krku tak dlouho, i když si je třeba neoblíbíte.

 

PS: Když už si vaše dítě přitáhne domů potkana i přes váš zákaz, zkuste ho pochopit. V jistém věku chce mít zvířátko prostě každý. Netrestejte dítě tak, že ho pošlete potkana vrátit nebo ho dokonce vyhodíte. To zvíře za to nemůže. A vaše dítě si vás pak bude do smrti pamatovat jako toho kruťáka. Nebo se naučí, že se se zvířaty může zacházet jako s neživou věcí...