Něco málo o krmení potkanů

05.01.2012 14:35

 

Krmit potkana není žádná věda, potkanovi stačí něco do klece nasypat a máme vystaráno… no dobře, takhle asi ne :) Potkani sice jsou všežravci, ale to neznamená, že jim zodpovědný majitel dá sežrat úplně všechno. V divoké přírodě se potkani krmí vším, co najdou, ale také tam mají podstatně více prostoru k pohybu a rozhodně nesežerou nic, o čem mají zkušenost, že by jim mohlo uškodit. Dokonce potkaní smečky zaměstnávají ochutnávače, kteří všechnu novou a neznámou potravu snědí první a pokud na ní neumřou, pak se teprve do ní pustí zbytek smečky. Domácí potkani mají místo ochutnavačů majitele, který přemýšlí za ně, co budou jíst :)

Základní informace o výživě

I domácí potkan je všežravec, to znamená, že je schopen trávit potraviny jak rostlinného, tak živočišného původu, podobně jako lidé. Potkaní strava by měla převážně obsahovat sacharidy (až 75%), které získávají z rostlinných produktů, v domácích podmínkách tedy především ze „zrní“. Malou část krmné dávky (asi 5%) by měly tvořit tuky, které najdeme především v semínkách slunečnice, lnu a oříškách nebo v živočišných tucích („tlusté“ od masa). Nezbytné jsou bílkoviny (dospělí by měli mít cca 20%, rostoucí mláďata i více). Bílkoviny mohou být rostlinné (např. z luštěnin) ale i živočišné (maso, vejce, mléčné výrobky). Zvláště potkaní mláďata potřebují ke svému zdárnému vývoji přísun živočišných bílkovin, ale ani dospělý potkan se bez nich zcela neobejde.

Čím krmit?

Na trhu je v současné době dostatek krmiv přímo určených pro potkany, prodávají se jak granule, tak různé směsi. Při výběru vhodného krmení je dobré si přečíst tabulku se složením, kompletní krmivo by mělo obsahovat i zdroj živočišných bílkovin, jinak bude třeba potkanům tuto složku doplňovat z jiných zdrojů.

Různé univerzální směsi pro hlodavce jsou na krmení méně vhodné, protože často obsahují velké množství slunečnicových semen nebo ořechů (moc tuků) a často také vojtěškové granule, které potkani žerou jen zřídka. Navíc v nich chybí živočišné bílkoviny (pokud tedy není zrovna prolezlé nějakými červy :))

Další možností je, že si majitel směs pro potkany namíchá sám. Vyplácí se to zvláště u většího počtu zvířat. Směs by měla obsahovat především zrniny (oves, pšenice, ječmen), někteří potkani mají raději „zrní“ ve formě vloček. Dále do směsi můžeme použít proso, rýži, hrách, v malém množství kukuřici, slunečnicová nebo lněná semínka. Jako zdroj živočíšných bílkovin se hodí kvalitní granule pro kočky (stačí jich menší množštví).

Základní krmení potkanům můžeme zpestřovat v libovolném množství zeleninou (např. mrkev, okurka, paprika, čínské zelí, rajčata...). Ovoce je sladké, proto ho dáváme v menší míře (především jablka, v sezóně jahody, meloun, hrušky...). Potkani mohou i některé zbytky z kuchyně, např. okrojky z jakéhokoliv masa (syrové, nebo vařené bez koření ), kosti (na rozdíl od psů nehrozí, že by si něco udělali, protože potravu hlodají na kaší) i vařené přílohy, pokud nejsou kořeněné (rýži, těstoviny). Přidávat můžeme také mléčné výrobky jako jogurty, tvaroh nebo kousky sýra.

Jak krmit?

Při krmení potkanů je dobré se řídit heslem „méně je někdy více“. Krátkodobou (ne několikadenní!) hladovku potkan přežije bez problémů (naopak některé výzkumy dokazují, že občas hladovějící potkan je zdravější, než potkan neustále krmený), zatímco obezita (i mírná) mu život komplikuje a zkracuje. Potkan sám nepozná, kdy je najedený dost, naopak, vzhledem ke způsobu života v přírodě, žere, dokud má co. Proto je na majiteli, aby ho v přísunu krmení trochu omezoval. Výjimkou jsou samozřejmě mláďata, v době růstu potřebují mít neustále přístup ke krmivu. Stejně tak kojící samice, protože ty většinu živin z krmení přetvoří na mléko pro mláďata.

Potkanům nejvíce chutnají tučné a sladké věci, s čímž musí majitel počítat. To, že z misky zmizí jako první slunečnice a pšenice tam zůstává, je normální. Není tedy potřeba neustále směs do misky přisypávat. Potkani si často dělají v podestýlce zásoby, proto i když je miska skoro prázdná, neznamená to, že budou o hladu.

Kromě základní směsi mohou potkani dostávat různé doplňky a pamlsky, ale to neznamená, že potkan musí každý den dostat od všeho kousek. Překrmování potkanům ubližuje.

Čím nekrmit

Snad samozřejmostí je, že potkanům nedáváme nic shnilého nebo zplesnivělého. Stejně tak nemusíme za každou cenu potkanovi dát všechno, co máme doma, tedy věci kořeněné a slané (např. uzeniny) a alkohol. Nevhodné jsou tavené sýry, které obsahují velké množství fosforu z tavicích solí.

Opatrní bychom měli být i u exotického ovoce, např. citrusové plody mají špatný vliv na kvalitu srsti a mohou vyvolávat alergie. Jiné druhy mohou být třeba i jedovaté (např. avokádo je toxické pro papoušky, jak je to u potkanů nevíme, ale to není důvod to na svých miláčcích zkoušet).

Pro většinu savců je jedovaté také kakao, u potkanů je snášenlivost individuální, ale krmit potkany čokoládou není nijak zdravé.