Knihovnička pro chovatele

06.04.2011 08:21

Tohle je taková moje malá odborná knihovna příruček, encyklopedií a pod. Popravdě řečeno, nejvíce v ní zabírají místo nejrůznější "sešitky" plné krásných fotografií, informacemi tak bohatě už neoplývají :) Tím nechci říct, že by byl úplně k ničemu, každý nový majitel jakéhokoliv zvířete by měl tyto základy znát a řídit se jimi, i když ne vždy je odborná úroveň na výši. Prostě se tam někdy dočtete taky pěkné nesmysly :) 

Obrazek

Výběr zajímavých knih

Minivýběr toho, co považuji za nejkvalitnější a užitečné a nebo jinak zajímavé pro chovatele :)

Obrazek

Akvaristika v koutku živé přírody
V. Zedka, Z. Lucký, SPN Praha 1964

Taková spíše raritka, trochu starší záležitost. Ve své době patřila mezi nejlepší, teď už jsou některé informace - zvláště o provozním zajištění akvária - podstatně zastaralé. Přesto s dnešní veškerou technikou je zajímavé si přečíst jak to dříve šlo i bez bublání CO2 a podobných skopičin :)

Zachráněno z antikvariátu.

Obrazek

Akvaristika
K. Polák, SZN Praha 1989

Také jedna ze starších, ale pořád akvaristicky ceněných knížek. Zastaralejší je jen v oblasti techniky, většina ostatních informací je platná dodnes. Ve srovnání s některými rádoby knihami o  akvaristice, které vychází dnes, pořád ještě vyhrává :)

Za tento příspěvek do sbírky děkuji svému dobrému kamarádovi,  který mi ji poslal - on ví který ;)

Obrazek


 

Akvarijní ryby, bezobratlí a rostliny
C. Schaefer, Ch. Kasselmann, Granit Praha 2007

Skvělý atlas německých autorů. Nejcennější je asi část týkající se akvarijních rostlin, většina běžně i ne tak běžně používaných rostlin je tam zachycena, u každé je fotka, popis, původ, stručný návod na pěstování. Ale ani část živočišná nezaostává, kromě klasických ryb zde najdeme i pár krevetek  a šneků a jejich nároky na chov.

Obrazek

Jak krmit kočky
I. Sehnerová, IRMA Praha 1999

Kniha o přirozenějším krmení koček. Vlastně je to tak trochu návod na původní způsoby krmení domácích koček ještě než začala éra hypermoderních pečlivě vyvážených granulí. Tento způsob se teď vrací pod názvem BARF, ale kniha vyšla ještě před popularizací další frikulíní zkratky. Rozhodně stojí za přečtení, člověk se dozví spoustu o zdravé výživě i lidí. Pro štěkavé přátele vyšla i kniha "Jak krmit psy".

 

Obrazek

Křečci a jejich chov
V. Motyčka, H. Motyčková, Grada Praha 2008

Opět malý pokládek v záplavě fotografických příruček o ničem. Autoři se chovu křečků věnují již nějaký čas a jejich odborná erudice je nesporná, v knize je přehledně shrnuto všechno, co je potřeba o chovu křečků a křečíků vědět. Věnují se nejen běžně chovanému křečku syrskému a křečíkům džungarským, ale i  dalším méně známým druhů. Vyšla od nich též kniha o chovu pískomilů, vřele doporučuji :)

Obrazek

Pes
M. Císařovský, CANIS Praha 2008

Původní česká encyklopedie psích plemen. Asi tříkilová bichle, dostala jsem ji k Vánocům od přítele, kterýžto chudák pro ni dva dny před Štědrým dnem letěl na druhý konec Prahy :)
Kvalitní zpracování, nechybí snad žádné myslitelné plemeno, ke každému se dočteme historii, použití plemene, standard, vše bohatě doplněno fotografiemi současnými i historickými :)

Obrazek

Velká kniha pro chovatele savců
M. Kořínek, RUBICO Praha 2000

Neměla by scházet v knihovně žádného zájemce o chov zvířat. Věnuje se základní péči jako je krmení a vhodné ubytování, dále se rozepisuje o jednotlivých chovaných druzích savců a na konci nechybí ani právní problematiky chovu. Byla vyprodána docela rychle, ale pak se po pár letech objevilo pár zapomenutých kusů v Levných knihách, nevěřila jsem tenkrát svým vlastním očím :)

Obrazek

Želvy v přírodě a péči člověka
J. Zych, Brázda Praha 2006

Výborná česká publikace o chovu želv od jednoho z předních odborníků. Navazuje na knihu Želvy od manželů Szalayových (SZN Praha 1990), která byla na dlouhou dobu jediným zdrojem informací o chovu (také ji mám :)). Želvy v přírodě a péči člověka se věnují nejen obecným informacím o chovu a informacím o chovu jednotlivých druhů, ale nalezneme zde i popis přirozeného prostředí života většiny želv.